Årabrot – nærvind i Haugesund

Årabrot vindkraftverk er et prosjekt som er tenkt bygd i Årabrot miljøpark tett på den eksisterende industrien og infrastrukturen for å minske inngrep i naturen. Dette er et godt eksempel på et nærvind prosjekt. Størrelsen og utformingen som er tenkt vil være veldig lik Storøy vindpark som består av to turbiner med 150m totalhøyde i et saltslaggdeponi på nordspissen av Karmøy.

Årabrot miljøpark har et avfallsdeponi med lite merverdi å hente og det er derfor vi har lyst å bygge på denne lokasjonen. Dette vil være en god mulighet for Haugesund å ha fornybar energiproduksjon i egen kommune som også vil gi god inntekt til kommunen.

TEKNISKE DATA

Antall turbiner: 2
Turbintype: Enercon E-115 4.2 MW

Prosjektstatus: Stoppet av kommunen i tidlig fase.

FYSISKE MÅL VINDTURBINER

Generatoreffekt: 4.200 kW
Navhøyde: 92 meter
Rotordiameter: 115 meter
Totalhøyde: 150 meter

PRODUKSJONSTALL

Årlig produksjon: 30 GWh
Husholdninger forsynt/år: 1500
Elbiler forsynt/år: 8233

HISTORIE

Strømkrisen vi har sett de siste årene  og den spådde energimangelen i fremtiden har fått flere til å se lysere på landbasert vindkraft, men det må bygges på riktig måte. Nærvind, som energikommisjonen har døpt slike prosjekter, er mindre anlegg i allerede utbygde områder som dermed gir lite til får ekstra inngrep i naturen. Dette er en filosofi vi i Solvind Prosjekt AS alltid har hatt, og vi kan vise til Storøy vindpark som er bygget med få inngrep i saltslagg deponiet nord på Karmøy. Vi kan også vise til Gismarvik vindkraftverk som er bygget i Haugaland næringspark, Norges største regulerte industriområde.

I Haugesunds kommunedelplan for klima og energi 2021-2030 står det følgende:

“For å bedre tilgangen til klimavennlig energi må det satses på løsninger som fremtidsrettet og lite forurensende. Olje og gass som energikilder er verken grønne eller bærekraftige, og må fases ut i hele Haugesund by -både privat og offentlig. Fornybare energikilder som blant annet solceller, jordvarme og vindmøller må prioriteres, men slike løsninger må benyttes på en slik måte at dyreliv, natur og mennesker ikke kommer til skade eller nedprioriteres. Aller helst bør fornybare energiløsninger benyttes i og rundt allerede utbygde områder, eller til havs. (Side 27).”

På bakgrunn av dette har vi i Solvind Prosjekt AS funnet en lokasjon hvor vi tror det er mulig å bygge et vindkraftverk bestående av to mellomstore vindturbiner i et allerede utbygd område ved avfallsdeponiet i Årabrot Miljøpark. Dette er en god mulighet å bruke et område som har få nye bruksmuligheter til noe samfunnsnyttig.

HVORFOR ET NATURVENNLIG PROSJEKT?

Plasseringen av turbinene ved deponiet ute i havet gir mange fortrinn. Det er svært god vind, store avstander til naboer, svært god infrastruktur og lokalt stort forbruk. Videre vil det være få tilleggsvirkninger for landskap og miljø fra anleggene siden området allerede er sterkt preget av industrivirksomhet.

Behovet for ny infrastruktur begrenser seg til en mindre utbygging av nytt nett samt noen få meter ny vei. Havn, offentlig vei og nett er for det meste på plass. Med andre ord et prosjekt som er 100 prosent i tråd med Solvinds filosofi! Med umiddelbar nærhet til Haugesund by kan vindmøllene også betegnes som «urban vindkraft».